تا حالا برایتان پیش آمده که انقدر محبت و لطف کرده باشید که احساس کنید زیاده روی کرده اید و یا اصلا بدون اینکه کسی از شما درخواست کمک کرده باشد به او محبت کرده و بعد از آن احساس پشیمانی و یا ناراحتی داشته اید؟
شاید فکر می کنید دلیل این رفتارها بخاطر انسان دوستی و مهربانی زیاد شما باشد ولی بد نیست تا با هم از نگاه روانشناسی به این موضوع در طرحواره ای به نام ایثار بپردازیم:
طرحواره ها بطور کلی در 5 گلوگاه زندگی ما را دچار چالش کرده که این گلوگاه ها شامل ازدواج، انتخاب شغل، تحصیل، مهاجرت و فرزند پروری می باشد. پس شناخت آنها در زندگی ما از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که در انتخاب های مهم زندگی ما نقش زیادی دارد.
باور افرادی که دارای این طرحواره می باشند این است که من وقتی دوست داشتنی و ارزشمندم که به دیگران محبت کنم. در واقع ای اشخاص نیاز واجب خود را کنار گذاشته و گاها به نیاز غیر واجب افراد دیگر می پردازند و یک نوع خود قربانگری را به همراه دارند. این افراد دارای بیش مسئولیتی زیادی بوده و همواره مراقب و نگران اطرافیان خود می باشند.
با سه سبک ممکن است با این طرحواره مقابله مقابله کنیم:
سبک تسلیم: در این حالت فرد باور داشته که باید محبت کرده تا بدین وسیله ارزشمند و دوست داشتنی شناخته شود و شغل هایی مانند پرستاری، مددکاری و روانشناسی را انتخاب می کند. این اشخاص انقدر محبت می کنند تا وقتیکه ظرف محبتشان پر شود و بعد ممکن است که به طرف مقابل پرخاشگری کرده و اظهار می کنند که “تو قدر محبت من رو نمیدونی”.
سبک اجتناب: ترجیح میده جایی نره و کاری نکند تا مجبور به محبت و از خود گذشتگی نشود.
سبک جبران افراطی: تصمیم می گیرد به کسی کمک نکنند، چرا که فکر می کند کسی لیاقت محبت او را ندارد.
با ما همراه باشید تا در ویدیوهای بعدی به علل شکل گیری یا همان ریشه های طرحواره ایثار بپردازیم.
سید مهدی طباطبایی فر مدرس و مشاور خانواده روانشناس و طرحواره درمانگر کارشناس صدا و سیما سیمای خانواده شبکه یک برای دریافت اطلاعات تماس مطب ها و درخواست مشاوره در شهر های تهران و قم نامتان را به ۰۹۳۶۲۱۵۹۰۹۵ پیامک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید